Sposób przygotowania:
Pieczarki Portobello nadziewane kaszanką
Pieczarki czyścimy i i wycinamy nóżki.
Układamy kapelusze do góry nogami do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Do każdego wkładamy wiórki masła, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na kilkanaście minut.
Kaszankę wyjmujemy z osłonek, kroimy na kawałki. Obieramy cebulę, kroimy ją i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło (1 łyżka).
Dodajemy pokrojone drobniutko ogonki pieczarek.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy kaszankę, przesmażamy ją krótko.
Doprawiamy farsz z kaszanki tymiankiem, solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Wkładamy farsz do podpieczonych kapeluszy i zapiekamy kolejne 15 minut.
Pod koniec zapiekania posypujemy obficie żółtym startym serem. Zapiekamy dalej do chwili, aż ser się delikatnie rozpłynie.
Podawaj pieczarki Portobello na gorąco udekorowane listkami pietruszki.
Układamy kapelusze do góry nogami do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Do każdego wkładamy wiórki masła, oprószamy solą i pieprzem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na kilkanaście minut.
Kaszankę wyjmujemy z osłonek, kroimy na kawałki. Obieramy cebulę, kroimy ją i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło (1 łyżka).
Dodajemy pokrojone drobniutko ogonki pieczarek.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy kaszankę, przesmażamy ją krótko.
Doprawiamy farsz z kaszanki tymiankiem, solą i pieprzem, jeśli trzeba.
Wkładamy farsz do podpieczonych kapeluszy i zapiekamy kolejne 15 minut.
Pod koniec zapiekania posypujemy obficie żółtym startym serem. Zapiekamy dalej do chwili, aż ser się delikatnie rozpłynie.
Podawaj pieczarki Portobello na gorąco udekorowane listkami pietruszki.
Natala1210