mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pieczarki w cieście wg Mychy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Stanowią znakomitą przekąskę na wszelkich przyjęciach i imprezach. Doskonałe z sosem słodko-kwaśnym :)

Pieczarki w cieście wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki w cieście wg Mychy

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczarki w cieście wg Mychy
Pieczarki dokładnie myję pod bieżącą wodą. Większe pieczarki przekrawam na połówki lub na ćwiartki. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta (jajka, mąkę, mleko, olej) umieszczam w misce i miksuję na jednolitą masę o dość gęstej konsystencji - podobnej jak na pancakes. Ciasto doprawiam do smaku solą, pieprzem i słodką papryką, mieszam dokładnie. Przygotowane pieczarki wkładam do miski z ciastem i dokładnie obtaczam grzyby w nim. Pieczarki wkładam ostrożnie na dobrze rozgrzany, głęboki tłuszcz i smażę je na złoty kolor. Gotowe pieczarki przekładam na ręczniki papierowe i osączam z nadmiaru tłuszczu. Grzybki podaję na ciepło lub na zimno z sosem słodko-kwaśnym.
Pieczarki w cieście wg Mychy
W misce umieszczam wszystkie składniki na ciasto i miksuję
Pieczarki w cieście wg Mychy
Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję jak na pancakes
Pieczarki w cieście wg Mychy
Pieczarki zanurzam w misce z ciastem i obtaczam w nim
Pieczarki w cieście wg Mychy
Pieczarki smaże na rozgrzanym oleju na patelni