gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pieczarki w sosie serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pieczarki w sosie serowym są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam - mają fajny smak. Podaję je jako dodatek do obiadu.

Pieczarki w sosie serowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki w sosie serowym

 

  • 500 gram pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 1 serek topiony (100 gram)
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 60 gram żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pieczarki w sosie serowym
Pieczarki obieramy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przez chwilę podsmażamy (na oliwie). Dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż pieczarki będą miękkie (lekko przyprawiamy solą). Następnie dodajemy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Sos z pieczarkami przekładamy do miseczki i wierzch posypujemy żółtym serem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy natką pietruszki.
Pieczarki w sosie serowym
Pieczarki oczyszczamy i obieramy. (w razie potrzeby płuczemy)
Pieczarki w sosie serowym
Cebulę obieramy, drobno kroimy i przez chwilę podsmażamy (na oliwie).
Pieczarki w sosie serowym
Dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż pieczarki będą miękkie (lekko przyprawiamy solą)
Pieczarki w sosie serowym
Następnie dodajemy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści.