Sposób przygotowania:
Ziemniaki duszone w sosie serowym
Obrać, umyć i pokroić ziemniaki w cienkie plastry. Wrzucić je na kwadrans do osolonego wrzątku, aby zmiękły. Obrać i zetrzeć na tarce marchewki. Szynkę i pieczarki pokroić w kostkę, podobnie ser lub zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Rozpuścić w rondlu masło i udusić na nim pieczarki, a następnie dodać szynkę i ser oraz podlać niewielką ilością wody. Mieszać dusząc na małym ogniu do powstania jednolitej gęstej masy (do 15m.). Następnie dodać startą marchewkę i ziemniaki. Dusić wszystko na małym ogniu jeszcze kilka minut (ziemniaki szybko zmiękną po podgotowaniu). Dolać śmietanę i wymieszać, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić delikatnie solą (pamiętając, że szynka już jest słona). Posypać zieleniną. Smacznego :)