gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Pieczarki z dymką 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dla urozmaicenia smaku duszonych pieczarek można dodać białego wytrawnego wina

Pieczarki z dymką 2

Składniki:

Pieczarki z dymką 2

 

  • 50dag pieczarek najlepiej małych
  • 2 pęczki małej dymki
  • 3 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki ketchupu
  • pół szklanki gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki z dymką 2
Pieczarki dokładnie oczyścić i opłukać. Dymki umyć i odciąć szczypiorek. Na patelni rozgrzać masło i wsypać pieczarki w całości, krótko podsmażyć, podlać wodą, dusić chwilę na małym ogniu. Dodać cebulki w całości i posiekaną natkę pietruszki, dusić jeszcze ok. 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Potrawę zagęścić ketchupem i śmietaną, dokładnie wymieszać i zagotować.