monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pieczarki z kurczakiem a'la strogonow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mojemu mężowi tak smakowało,że zaniemówił z wrażenia:)))

Pieczarki z kurczakiem a'la strogonow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki z kurczakiem a'la strogonow

 

  • 400 g pieczarek
  • 300 g mięsa gulaszowego z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • 3,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 5-6 wody

Sposób przygotowania:

Pieczarki z kurczakiem a'la strogonow

Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Pieczarki obrać ze skórki,odkroić ogonki i pokroić je na 2-3 części. Każdy kapelusz przekroić na 3-4 plastry. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Zeszklić ją. Dodać pieczarki oraz 2-3 łyżki wody,przykryć pokrywka i dusić pieczarki do miękkości (trwa to około 10-12 minut). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze przez 2-3 minuty. W tym czasie ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Dodać je do garnka i dusić razem kolejne 5 minut. W między czasie mięso z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać mięso przyprawą do kurczaka oraz połową przewidzianej papryki i wymieszać wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzać resztę oleju i usmażyć mięso. Łyżka cedzakową przełożyć mięso do garnka z pieczarkami i ponownie wstawić garnek na ogień. Doprowadzić do wrzenia. W miseczce wymieszać mąkę z koncentratem oraz wodą aby nie było grudek. Dodać śmietanę i jeszcze raz wymieszać. Mieszankę wlać do garnka i zagotować. Podawać gorące z chlebem lub makaronem. Smacznego!


Polecamy: przepis na strogonowa >>>

Pieczarki z kurczakiem a'la strogonow
pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli
Pieczarki z kurczakiem a'la strogonow
do uduszonych pieczarek dodać ogórki i dalej dusić
Pieczarki z kurczakiem a'la strogonow
na patelni usmażyć mięso i dodać do warzyw
Pieczarki z kurczakiem a'la strogonow
do mieszanki koncentratu z mąką dodać śmietanę