Sposób przygotowania:
Pieczarki z kurczakiem a'la strogonowCebulę obrać i pokroić w pół plasterki. Pieczarki obrać ze skórki,odkroić ogonki i pokroić je na 2-3 części. Każdy kapelusz przekroić na 3-4 plastry. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Zeszklić ją. Dodać pieczarki oraz 2-3 łyżki wody,przykryć pokrywka i dusić pieczarki do miękkości (trwa to około 10-12 minut). Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze przez 2-3 minuty. W tym czasie ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Dodać je do garnka i dusić razem kolejne 5 minut. W między czasie mięso z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić w kostkę. Posypać mięso przyprawą do kurczaka oraz połową przewidzianej papryki i wymieszać wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzać resztę oleju i usmażyć mięso. Łyżka cedzakową przełożyć mięso do garnka z pieczarkami i ponownie wstawić garnek na ogień. Doprowadzić do wrzenia. W miseczce wymieszać mąkę z koncentratem oraz wodą aby nie było grudek. Dodać śmietanę i jeszcze raz wymieszać. Mieszankę wlać do garnka i zagotować. Podawać gorące z chlebem lub makaronem. Smacznego!
Polecamy: przepis na strogonowa >>>