Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pomysł na wzbogacenie duszonej szyneczki wieprzowej. Tym razem nadziałam ją mozzarellą, pieczarką i natką pietruszki.

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą

Składniki:

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą

 

  • 1/2 cebuli
  • 1 bardzo duża pieczarka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 garść natki pietruszki
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 60 dkg wieprzowej szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki przyprawy grill ziołowy
  • 3 łyżeczki oleju do marynaty

Sposób przygotowania:

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą

Etap 1

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą
Pokrojona w kostkę pieczarka usmażona z cebulką.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej pokrojoną w kostkę pieczarkę, usmażyć ją, doprawić solą i pieprzem, ostudzić.

Etap 2

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą
Pokrojony ser i posiekana natka dodane do pieczarki.

Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Ser i natkę dodać do pieczarki z cebulą, wymieszać.

Etap 3

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą
Przygotowane nadzienie nałożone do nacięcia w szynce.

W szynce zrobić szerokie nacięcie, żeby otrzymać dużą kieszonkę. Nałożyć do niej farsz pieczarkowo-serowy. Złączyć brzegi nacięcia, zabezpieczyć wykałaczkami.

Etap 4

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą
Marynata przygotowana z oleju czosnku i przypraw.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawę do mięs, przyprawę grillową, olej i trochę soli, dokładnie wymieszać.

Etap 5

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą

Marynatą natrzeć nadzianą szynkę i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Etap 6

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą

Po tym czasie szynkę zrumienić z każdej strony na oleju. Do zrumienionego mięsa wlać wodę (ma jej być do ok. 1/3 wysokości mięsa).

Etap 7

Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarellą

Mięso dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godzinę), w razie potrzeby dolać więcej wody. Sos można zagęścić pszenną mąką rozmieszaną z zimną wodą.