Sposób przygotowania:
Duszona szynka nadziewana pieczarką i mozzarelląEtap 1

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać do niej pokrojoną w kostkę pieczarkę, usmażyć ją, doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Etap 2

Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Ser i natkę dodać do pieczarki z cebulą, wymieszać.
Etap 3

W szynce zrobić szerokie nacięcie, żeby otrzymać dużą kieszonkę. Nałożyć do niej farsz pieczarkowo-serowy. Złączyć brzegi nacięcia, zabezpieczyć wykałaczkami.
Etap 4

Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawę do mięs, przyprawę grillową, olej i trochę soli, dokładnie wymieszać.
Etap 5

Marynatą natrzeć nadzianą szynkę i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Etap 6

Po tym czasie szynkę zrumienić z każdej strony na oleju. Do zrumienionego mięsa wlać wodę (ma jej być do ok. 1/3 wysokości mięsa).
Etap 7

Mięso dusić na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godzinę), w razie potrzeby dolać więcej wody. Sos można zagęścić pszenną mąką rozmieszaną z zimną wodą.