Klara159

Klara159

Kuchcik
[Przepisów: 8]

Pieczarki zapiekane ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis z zeszytu mojej mamy :)

Pieczarki zapiekane ze śmietaną

Składniki:

Pieczarki zapiekane ze śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki zapiekane ze śmietaną
Boczek pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać, większe pieczarki przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Rozgrzać olej, dodać boczek, wytopić. Dodać cebulę i smażyć około 2 minut, aż się zeszkli. Dodać grzyby, rozmaryn i sok z cytryny. Wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, a następnie ze szczypiorkiem. Sosem zalać grzyby. Na wierzch wyłożyć płatki masła. Zapiekać około 20 minut.
Można podawać jako dodatek do smażonego mięsa, lub z ryżem i zieloną sałatą.