Sposób przygotowania:
Pieczarki zapiekane ze śmietaną
Boczek pokroić w małą kostkę, cebulę posiekać, większe pieczarki przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Rozgrzać olej, dodać boczek, wytopić. Dodać cebulę i smażyć około 2 minut, aż się zeszkli. Dodać grzyby, rozmaryn i sok z cytryny. Wymieszać i gotować około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, a następnie ze szczypiorkiem. Sosem zalać grzyby. Na wierzch wyłożyć płatki masła. Zapiekać około 20 minut.
Można podawać jako dodatek do smażonego mięsa, lub z ryżem i zieloną sałatą.
Można podawać jako dodatek do smażonego mięsa, lub z ryżem i zieloną sałatą.