msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pieczarkowa z grzybniętymi klopsikami.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zupa powstała na wywarze z gotowania klopsików z grzybami mun. Była bardzo aromatyczna

Pieczarkowa z grzybniętymi klopsikami.

Składniki:

Pieczarkowa z grzybniętymi klopsikami.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa z grzybniętymi klopsikami.
Pieczarki oczyszczone i osuszone pokroić w ósemki, cebulę i czosnek posiekać. Poddusić na maśle. Wrzucić do gorącego wywaru (https://gotujmy.pl/grzybniete-a-la-chinskie-klopsiki-,przepisy,81651.html), wsypać zioła prowansalskie, gotować ok. 10 minut. Śmietanę roztrzepać z mąką, zahartować wywarem (wlewać cienką strużką gorący wywar do śmietany z mąką energicznie mieszając ). Wlać do wywaru i mocno podgrzewać mieszając, by nie doprowadzić do wrzenia. Posypać natką. Podawać ew. z grubym makaronem, np. świderkami. Wrzucić do każdej porcji kilka klopsików z grzybami Mun.

Tagi:

zioła