Sposób przygotowania:
Pieczarkowa z ziemniakami
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy, zalewamy w garnku wodą i stawiamy do gotowania. Pieczarki obieramy, kroimy na połowy i obsmażamy na maśle.
Jeśli pieczarki są świeże można nie obierać. Obsmażone pieczarki oprószamy mąką i energicznie mieszamy. Dodajemy do zupy. Dodajemy 1/2 dowolnie pokrojonej marchwi.
Pozostałą połowę wrzucamy w całości. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Z kawałka marchwi można przygotować dekoracje do zupy. Wędlinę kroimy w plastry i dorzucamy do zupy.
Można ją przed wrzuceniem podsmażyć. Na koniec dodajemy śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki. Śmietany można dodać więcej. Doprawiamy do smaku.
Jeśli pieczarki są świeże można nie obierać. Obsmażone pieczarki oprószamy mąką i energicznie mieszamy. Dodajemy do zupy. Dodajemy 1/2 dowolnie pokrojonej marchwi.
Pozostałą połowę wrzucamy w całości. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Z kawałka marchwi można przygotować dekoracje do zupy. Wędlinę kroimy w plastry i dorzucamy do zupy.
Można ją przed wrzuceniem podsmażyć. Na koniec dodajemy śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki. Śmietany można dodać więcej. Doprawiamy do smaku.