katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Pieczarkowa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybka zupa z ziemniakami, pieczarkami i dodatkiem wędliny. Dodatek majeranku podkreśla smak przygotowanej zupy.

Pieczarkowa z ziemniakami

Składniki:

Pieczarkowa z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa z ziemniakami
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy, zalewamy w garnku wodą i stawiamy do gotowania. Pieczarki obieramy, kroimy na połowy i obsmażamy na maśle.

Jeśli pieczarki są świeże można nie obierać. Obsmażone pieczarki oprószamy mąką i energicznie mieszamy. Dodajemy do zupy. Dodajemy 1/2 dowolnie pokrojonej marchwi.

Pozostałą połowę wrzucamy w całości. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Z kawałka marchwi można przygotować dekoracje do zupy. Wędlinę kroimy w plastry i dorzucamy do zupy.

Można ją przed wrzuceniem podsmażyć. Na koniec dodajemy śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki. Śmietany można dodać więcej. Doprawiamy do smaku. 

Tagi:

ziemniaki