Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pieczarkowa zupa z serem i grzankami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pieczarkową zazwyczaj sie u mnie jada z makaronem, nie przepadam za tą wersją dlatego ostatnio zaserwowałam zupę w ten sposób :)

Pieczarkowa zupa z serem i grzankami

Składniki:

Pieczarkowa zupa z serem i grzankami

 

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 bułki pszenne
  • 1 kostka rosołowa
  • masło
  • ser żółty
  • natka pietruszki
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa zupa z serem i grzankami
Umyte pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na łyżce masła, w osobnym naczyniu również na łyżce masła rumienimy pokrojoną w kostkę cebulkę, po czym oba składniki łaczymy ze sobą, dodajemy kostkę rosołową oraz sól i pieprz do smaku- zalewamy wodą. Po zagotowaniu dodajemy śmietanę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Bułkę kroimy na kromeczki, smarujemy masłem i posypujemy przyprawą do grzanek - zapiekamy na rumiano. Gorącą zupę przelaną do talerza posypujemy startym serem żółtym oraz posiekanką natką pietruszki, jemy dogryzając grzankami