Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pieczarkowe kotlety mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety mielone nie z pieczarkami, a o intensywnym pieczarkowym smaku dzięki takim samym proporcjom mięsa i grzybów. Delikatne, bardzo smaczne i soczyste.

Pieczarkowe kotlety mielone

Składniki:

Pieczarkowe kotlety mielone

 

  • 500g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe kotlety mielone
Obrane, umyte pieczarki zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekać drobno.

Na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Dusić do odparowania płynu, pozostawić do wystudzenia.

Mięso przełożyć do miski, dodać pieczarki z cebulą, śmietanę oraz wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem, wsypać natkę pietruszki oraz bułkę tartą.

Na patelni rozgrzać olej.

Z masy formować owalne kotlety, smażyć na rumiano z obu stron.