wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pieczarkowe zapiekanki

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Doskonała propozycja dla lubiących ''kanapki''na gorąco, zwłaszcza podane w porze kolacji. Oboje z mężem je uwielbiamy...:)

Pieczarkowe zapiekanki

Składniki:

Pieczarkowe zapiekanki

 

  • 500 g pieczarek;
  • 250 g startego sera żółtego;
  • keczup;
  • 2-3 kwaszone ogórki;
  • bagietki lub bułki typu ciabatta;
  • odrobina oliwy z oliwek;

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe zapiekanki
Pieczarki obrac, pokroic w kostke, podsmazyc na patelni z niewielka iloscia oliwy z oliwek, na niewielkim ogniu, jakies 10-15 minut. Posolic odrobine. Po tym czasie dodac do pieczarek 2-3 lyzki stolowe startego sera zoltego, wymieszac, az pieczarki z serem sie polacza i ser zacznie sie ciagnac. Trzeba uwazac, bo ser latwo moze przywrzec do patelni. Zdjac z ognia i lekko ostudzic. Bulki przekroic na pol, posmarowac kazda czesc keczupem lub koncentratem pomidorowym, nastepnie wylozyc mase pieczarkowa, pokroic w plasterki ogorki, polozyc je na wierzchu, calosc posypac startym serem zoltym. Piekarnik nagrzac do 180 stopni, blache wysmarowac lekko tluszczem, bulki ulozyc na blasze i zapiec w piekarniku przez ok. 10 minut, do czasu, az ser sie nie rozpusci i nie zacznie ciagnac. Zapiekanki wyjac, polac keczupem i podawac na goraco. Bulki powinny byc chrupiace. I gwarantuje, ze zapiekanki beda smakowaly tak pysznie jak te kupowane w wielu barach. Polecam...SMACZNEGO!!!

Tagi:

sery ser