p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Pieczarkowy omlet

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

omlet z dodatkiem tartych pieczarek

Pieczarkowy omlet Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczarkowy omlet

 

  • 4 szt. pieczarki duże,
  • 3 szt jajka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • do smaku sól i pieprz,
  • 1 łyżka szczypiorku krojonego,
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowy omlet
Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem i 1 łyżką skrobi kukurydzianej, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starte pieczarki i dokładnie mieszamy z masą jajeczną. Rozgrzewamy olej, wylewamy na patelnię, przykrywamy pokrywką i zapiekamy na małym ogniu, gdy się lekko zrumieni, przewracamy na drugą stronę, zwiększamy ogień i podpiekamy. Wykładamy na duży talerz, posypujemy 1 łyżką szczypiorku, ozdabiamy plasterkami pieczarek.
Pieczarkowy omlet
Można również podawać na talerzu omlet pokrojony w ćwiartki

Tagi:

jajko jajka omlet