Pieczeń barania (Rosja)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Mięso dobrze zbić, wymyć i namoczyć w zimnej wodzie. Naszpikować cebulą i czosnkiem,

Pieczeń barania (Rosja)

Składniki:

Pieczeń barania (Rosja)

 

  • 2,5 kg zadniej baraniny1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • Sos:
  • 50 g masła
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 szkl rosołu
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczeń barania (Rosja)
Mięso dobrze zbić, wymyć i namoczyć w zimnej wodzie. Naszpikować cebulą i czosnkiem, posolić, związać cienkim sznureczkiem. Piec w gorącym piekarniku podlewając wodą. Przed podaniem zdjąć z sosu tłuszcz. Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami puree oraz sosem: w maśle przesmazyc drobno posiekane cebule, dodać mąkę, rozprowadzić rosołem, dodać ocet lub sok z cytryny i karmel przygotowany z cukru. Zagotować, wymieszać z sosem, w którym piekła się baranina.