misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pieczeń cielęca z farszem z sardynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

mięso przekroić, tworząc głęboką kieszeń, włożyć farsz, spiąć ....

Pieczeń cielęca z farszem z sardynek

Składniki:

Pieczeń cielęca z farszem z sardynek

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca z farszem z sardynek
Mięso oprószyć przyprawą do cielęciny i białym pieprzem, posolić tuż przed smażeniem. Pieczarki oczyścić, posiekać jak najdrobniej. Sardynki odsączyć z oleju, starannie rozgnieść widelcem. Wymieszać sardynki, natkę, pieczarki i płatki migdałowe, lekko posolić do smaku, przyprawić pieprzem. W płaskim rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić mięso, zrumienić. Wlać wino, przykryć, dusić na małym ogniu do miękkości, podlewając w miarę potrzeby niewielką ilością wody i sosem powstałym w czasie duszenia. Gotowe mięso przekroić, tworząc głęboką kieszeń, włożyć farsz, spiąć wykałaczkami lub szpilkami do mięsa, ponownie włożyć do rondla, dusić jeszcze 10 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.