Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń duszona

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso zbić mocno pałką, posolić, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny. W rondlu

Pieczeń duszona

Składniki:

Pieczeń duszona

 

  • 1 kg karkówki lub od szynki
  • 3-4 świeże pomidory lub łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1/4 l rosołu

Sposób przygotowania:

Pieczeń duszona
Mięso zbić mocno pałką, posolić, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny. W rondlu rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, dodać oczyszczone jarzyny, przyprawy i drobno pokrojoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu, aż będzie miękka i się ładnie zrumieni. Obsypać lekko mąką, podlać rosołem i chwilę jeszcze dusić. Gotową pieczeń pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku. Sos przecedzić i podać w sosjerce.