SUPERPRZEPIS

Pieczeń gryczana z pieczarkami

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Pieczeń gryczana z pieczarkami

Pieczeń drobiowa z dodatkiem kaszy gryczanej, śliwek i pieczarek. Doskonała w smaku zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

Pieczeń gryczana z pieczarkami

 

  • Składniki podstawowe:
  • 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej
  • 25 dkg drobiowego mięsa mielonego
  • 5 dkg śliwek suszonych kalifornijskich

 

  • Składnik podstawowy dodatkowy:
  • 20 dkg pieczarek

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń gryczana z pieczarkami
Na formę keksową 20x10cm Pieczarki myjemy, oddzielamy korzonki. Główki w całości obsmażamy na oleju, delikatnie posolone. Korzonki kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Do usmażonych dodajemy kaszę gryczaną, pokrojone drobno śliwki, śmietanę i jajko. Mieszamy. Połowę masy wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Przez środek układamy pionowo przysmażone główki pieczarek. Zalewamy pozostałą masą. Pieczemy w nagrzanym do 220st C ok 20 minut.