Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń grzybowa ze świeżymi grzybami

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Umytej oddzielone od kości mięso lekko obrumienić na smalcu, włożyć do rondla, dodać

Pieczeń grzybowa ze świeżymi grzybami

Składniki:

Pieczeń grzybowa ze świeżymi grzybami

 

  • 50 dag szynki
  • 50 dag borowików lub maślaków
  • 2 cebule
  • łyżka smalcu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczeń grzybowa ze świeżymi grzybami
Umytej oddzielone od kości mięso lekko obrumienić na smalcu, włożyć do rondla, dodać pozostały tłuszcz, pokrajaną w kostkę cebulę i uprzednio przebrane, oczyszczone, umyte i drobno poszatkowane grzyby. Oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokrajać, wyłożyć na półmisek, obłożyć grzybami i polać sosem. Podawać z ziemniakami puree i surówkami.