Pieczeń jagnięca w ziołowej skorupce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniałe danie na każdą okazję.

Pieczeń jagnięca w ziołowej skorupce

Składniki:

Pieczeń jagnięca w ziołowej skorupce

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń jagnięca w ziołowej skorupce
Przygotowanie: Ziemniaki umyć,gotować w mundurkach w osolonej wodzie ok 20 minut.Odcedzić,obrać i przepuścić przez maszynkę do mięsa lub praskę.Wymieszać z octem,olejem,pokrojoną w kostkę cebulą,solą i pieprzem.Odstawić w chłodne miejsce. Cukinię i marchew oczyścić i umyć.Cukinię pokroić w cienkie plasterki,marchewkę w kostkę.Tymianek umyć,osuszyć i posiekać( kilka gałązek odłożyć do dekoracji). Czosnek obrać,przecisnąć przez praskę lub posiekać. Mięso umyć,osuszyć,podsmażyć ze wszystkich stron na gorącej oliwie.Przyprawić solą i pieprzem.Przełożyć do płaskiej,żaroodpornej formy,posypać tymiankiem i czosnkiem.Podlać połową szklanki wody.Piec 12 minut w temperaturze 175 s.c. Wyjąć mięso z piekarnika-zawinąć w folię aluminiową,odłożyć na 10 minut.Sos z pieczeni przecedzić,wymieszać z piure ziemniaczanym.Gotową masę przełożyć do miseczki,posypać posiekaną natką. Marchew wrzucić do wrzącej,osolonej wody,dusić 5-8 minut.Na minutę przed końcem gotowania dodać plastry cukinii.Jarzyny dobrze osączyć,podsmażyć na gorącym tłuszczu.Przyprawić białym pieprzem,przełożyć na podgrzany półmisek.Mięso pokroić w równe plastry,ułożyć na jarzynach.Udekorować gałązkami tymianku.Podawać z masą ziemniaczaną i białym pieczywem (tostami lub bagietkami).