Sposób przygotowania:
Pieczeń jelenia z jabłkami
Dziczyznę opłukać i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Mięso podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej margarynie. Włożyć cebulę i też podsmażyć. Dodać ^/ziarna pieprzu, liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy. Wlać calvados oraz 250 ml wody. Dusić około 90 minut. Pieczeń odstawić w ciepłe miejsce. Jabłka przekroić na polowy, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć plastry jabłek po 2 minuty z każdej strony. Odstawić w ciepłe miejsce. Cukier skarmelizować na reszcie masła. Wsypać orzechy, wlać sok jabłkowy, wymieszać i polać jabłka. Sos z pieczeni przecedzić przez sito, zaprawić zasmażką, doprawić solą i pieprzem. Pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem i jabłkami w orzechowej glazur
Pyza
margro
Pyza napisał(a):