Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pieczeń po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Soczysta zamiast wysuszonej - pieczeń wieprzowa to jest to co najbardziej lubimy.

Pieczeń po staropolsku

Składniki:

Pieczeń po staropolsku

 

  • schab lub karczek lub mięso od szynki bez kości 1 kg
  • przyprawa staropolska do pieczeni 1 opak
  • sok z cytryny
  • miód płynny 3- 4 łyżki
  • masło 2 - 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń po staropolsku
Umyte i osuszone mięso (ja dziś użyłam karczku i nie w jednym kawałku a w trzech), natrzeć przyprawą do pieczeni po staropolsku, skropić sokiem z cytryny i odstawić przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki). Po upływie godziny mięso przekładamy do formy (jeśli pieczemy w brytfance, to wykładamy ją folią aluminiową), na wierzchu mięsa rozkładamy masło, polewamy płynnym miodem. Mięso przykrywamy pokrywką, lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy mięso przez około 30 minut, a po tym czasie mięso polewamy wodą, przykrywamy i pieczemy dalsze 30 minut, lecz po około 20 minutach mięso odkrywamy (odwijamy z folii by się przyrumieniło). Podajemy z ziemniakami z wody, z ziemniakami pieczonymi i z surówkami.