cassia6

cassia6

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

pieczeń rzymska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie nadaję się na świąteczny stół, przepis jest sprawdzony. Polecam!!!

pieczeń rzymska

Składniki:

pieczeń rzymska

 

  • 2 czerstwe bułki
  • 1 pęczek dymki
  • 2 jajka
  • 1 kg mięsa mielonego mieszanego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • olej do blachy
  • 10 dag twarogu pełnotłustego
  • 1 kg fasoli szparagowej
  • 2 cebule
  • 5 dag chudego wędzonego boczku
  • 2 łyżki gęstej śmietany kwaśnej

Sposób przygotowania:

pieczeń rzymska
Bułki namoczyć. Dymkę oczyścić, opłukać, pokroić w krążki. Jajka rozdzielić, białka zagnieść z mięsem, połową dymki i odciśniętymi bułkami. Przyprawić solą, pieprzem i musztardą. Z masy mięsnej uformować pieczeń, umieścić ja na posmarowanej olejem blasze, piec godzinę w temperaturze 200 stopni C. Pozostałą dymkę wymieszać z twarogiem i żółtkami. Przygotowaną mieszkankę posmarować mięso po 45 minutach pieczenia. Fasolkę szparagową pokroić, gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę i boczek pokroić, podsmażyć. Dodać fasolkę i śmietanę, przyprawić. Przełożyć z mięsem na półmisek.