tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Pieczen rzymska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przepis na pieczeń rzymską

Pieczen rzymska

Składniki:

Pieczen rzymska

 

  • 40 dkg mięsa wołowego mielonego
  • 5 dkg świezej słoniny
  • 1 bułka wymoczona w wodzie
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • tarta bułka
  • 2 łyżki smalcu
  • mąka

Sposób przygotowania:

Pieczen rzymska
Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Do miesa mielonego dodać podsmażoną słoninę , bułkę wyciśniętą z wody, surowe jajo, cebulę posiekaną i podsmażoną na tłuszczu , sól, pieprz. Wszystko dobrze wymieszać . Jeżeli masa jest zbyt sucha, przy wyrabianiu dodać łyżkę zimnej wody. Z masy mięsnej uformować wałek, posypać go mąką lub tartą bułką, ułożyć w brytfannie posmarowanej tłuszczem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 1 godziny. Podać z ziemniakmi z wody lub kaszą oraz sosem chrzanowym.

Tagi:

mięso tarta