jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pieczeń rzymska paprykowa

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Odkryłam na nowo pieczeń rzymską, jako świetny dodatek do pieczywa.

Pieczeń rzymska paprykowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń rzymska paprykowa

 

  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki drobnej czerwonej soczewicy
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • tłuszcz do formy

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska paprykowa
Mięso mielimy na grubych oczkach. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki czyli jaja, posiekaną cebulę, posiekaną paprykę (po uprzednim oczyszczeniu i obraniu), suszoną paprykę i posiekany drobno czosnek. Dodajemy soczewicę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie. Wykładamy masę do wysmarowanej foremki. Pieczemy około 45 min (w zależności od jej kształtu) w temp. 190 st.C. Podajemy na zimno lub na gorąco.
Pieczeń rzymska paprykowa
Mięso mielimy w maszynce na grubych oczkach.
Pieczeń rzymska paprykowa
Wykładamy masę do wysmarowanej foremki.
Pieczeń rzymska paprykowa
Pieczeń jest świetnym dodatkiem do pieczywa.