ONY_za_kare

ONY_za_kare

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 219]

Pieczeń w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny i sycący obiad mięsny

Pieczeń w sosie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczeń w sosie

 

  • 1 kg karkówki
  • Marynata:
  • 1 łyżeczka papryk słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 łyżki oleju
  • Szczypta cukru
  • Sos:
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń w sosie
Mięso myjemy, wycieramy. Marynatę przygotowujemy z podanych składników. Nacieramy dokładnie mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Następnie wkładamy do worka do pieczenia i pieczemy godzinę w 190 stopniach. Cebulę i paprykę oczyszczamy, kroimy, szklimy cebulę na oleju, dodajemy paprykę, przesmażamy, dodajemy sos, który wytworzył się podczas pieczenia, gotujemy 10 minut. Sos zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Zagotowujemy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem do smaku Mięso kroimy w plastry. Podajemy z sosem i ziemniakami.
Pieczeń w sosie
Zamarynowane mięso pieczemy w worku przez godzinę
Pieczeń w sosie
przygotowujemy sos na bazie tego co wytworzyło się podczas pieczenia