beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Pieczeń w  sosie grzybowo-śmietankowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Pieczeń w  sosie grzybowo-śmietankowym

Składniki:

Pieczeń w  sosie grzybowo-śmietankowym

 

  • 200 ml mleka,
  • 100 dag mięsa mielonego,
  • 3  bułki kajzerki,
  • 2  cebule,
  • jajka,
  • 10 dag suszonych grzybów,
  • 1  seler,
  • 3  marchewki,
  • 1  pietruszka,
  • 3  łyżki oleju,
  • 2  łyżki mąki,
  • 10 ml rosołu,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Pieczeń w  sosie grzybowo-śmietankowym
Bułki namoczyć w  mleku i  odcisnąć, wymieszać z  mięsem i  posiekaną cebulą, namoczonymi grzybami, jajkiem i  jedną marchewką pokrojoną w  kostkę. Całość przyprawić, uformować pieczeń i  ułożyć na blasze, po czym obłożyć pokrojonymi warzywami z  dwóch marchewek, selera i  pietruszki. Dodać 15 ziaren pieprzu, wlać 5  łyżek wody. Piec ok. jednej godziny w  temp. 170 stopni. Pieczeń wyjąć, warzywa przełożyć na patelnię. Dodać olej i  mąkę, wymieszać i  smażyć przez minutę. Zalać rosołem i  pozostałym mlekiem, gotować przez pół godziny. Sos zmieszać ze śmietaną i  przyprawić, polać sosem gotową pieczeń.