Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczeń wieprzowa duszona z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szałwia nadaje mięsu oryginalny smak

Pieczeń wieprzowa duszona z ziołami

Składniki:

Pieczeń wieprzowa duszona z ziołami

 

  • 1/2 kg wieprzowina bez kości,
  • 1 łyżka szałwia posiekana,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • 1 ząbek czosnek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • 3 łyżki oliwa

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa duszona z ziołami
Mięso umyć, natrzeć roztartym czosnkiem z solą i 1 łyżką przypraw (szałwia i natka pietruszki). Włożyć do naczynia i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Następnie mięso oczyścić z przypraw, włożyć na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do rondelka, podlać odrobiną wody, oprószyć pieprzem i dusić pod przykryciem. Gdy mięso zacznie mięknąć dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Mięso pokroić na porcje, polać przecedzonym przez sito powstałym sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.