Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczeń wieprzowa w czerwonej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pieczeń wieprzową podawać z ziemniakami z wody, posypanymi zielonym koperkiem.

Pieczeń wieprzowa w czerwonej kapuście

Składniki:

Pieczeń wieprzowa w czerwonej kapuście

 

  • 1 kg pieczeni wieprzowej
  • 1 kapusta czerwona
  • 4 winne jabłka
  • 1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa w czerwonej kapuście
Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem, odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, wlać 1/2 szkl wody, przykryć i piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temp 190 stopni. Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem, odcedzić, obłożyć mięso i piec około 15 minut. Po kwadransie posypać mięso obranymi i startymi na tarce o dużych oczkach jabłkami, zalać winem wymieszanym z cukrem i piec pod przykryciem około 20-25 minut.