Galeo

Galeo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 94]

Pieczeń wieprzowa z sosem kurkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso natrzeć Przyprawą Galeo i zawinąć w folię aluminiową.

Pieczeń wieprzowa z sosem kurkowym

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z sosem kurkowym

 

  • 1kg mięsa wieprzowego b/k (szynka, łopatka),
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200g kurek,
  • 50ml białego wina,
  • ¼ pęczku koperku,
  • sól,
  • Przyprawa do pieczeni wieprzowej Galeo,
  • Pieprz czarny mielony Galeo.

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z sosem kurkowym
Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 70-80 minut w temp. 180°C. Sos powstały podczas pieczenia zachować. Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany czosnek i grzyby. Dodać wino, sos z pieczeni i posiekany koperek. Sos redukować, aż zgęstnieje lub zagęścić mąką. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Upieczone mięso podzielić na porcje i polać sosem.Przepis pochodzi ze strony www.galeo.pl