Pieczeń wołowa marynowana z cranberries

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Zagotować ocet z wodą, listkami laurowymi, goździkami, zia

Pieczeń wołowa marynowana z cranberries

Składniki:

Pieczeń wołowa marynowana z cranberries

 

  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 250 ml octu z czerwonego wina
  • 500 ml wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 goździki
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 kg wołowiny do duszenia (np. ogonówki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka (400 ml) wywaru mięsnego (lub bulionu instant)
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 5 łyżki ciemnego zagęszczacza do sosu
  • 40 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • 80 g suszonych cranberries (żurawin amerykańskich)

Sposób przygotowania:

Pieczeń wołowa marynowana z cranberries
Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Zagotować ocet z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchwią i cebulą. Odstawić do ostygnięcia. Mięso wraz z marynatą umieścić w torebce do zamrażania, dobrze ją zamknąć i marynować w lodówce przez 2–3 dni, obracając co jakiś czas.



Wyjąć mięso z marynaty. Marynatę przecedzić przez sito, odmierzyć 500 ml. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. W rondlu do duszenia rozgrzać olej. Przesmażyć na nim mięso z każdej strony. Dolać marynatę i wywar mięsny. Dusić pod przykryciem przez ok. godzinę. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać zagęszczacz, gotować sos na małym ogniu przez 3 minuty.



Orzechy posiekać i prażyć przez chwilę. Do sosu dodać orzechy i cranberries, ponownie doprawić do smaku. Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem.



Do tego podać kluski ziemniaczane.