senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Pieczeń z karczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta pieczeń z karkówki - u mnie aktualnie w zamrażalniku, na obiad wystarczy odmrozić,zrobić sos i gotowe! Rewelacyjna również na kanapki

Pieczeń z karczku

Składniki:

Pieczeń z karczku

 

  • 1,5 kg karczku,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 4 łyżki smalcu,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra,
  • majeranek,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pieczeń z karczku
Mięso umyć, osuszyć natrzeć pieprzem, roztartym czosnkiem, majerankiem, papryką, pokrojoną w pióra cebulą. Dodać do tego ketchup, przecier i zostawić przykryte folią aluminiową w lodówce najlepiej na całą noc.
Następnie na smalcu podsmażyć z każdej strony, przełożyć do brytfanki, posolić jeszcze lekko i piec w piekarniku na 140-160 stopni przez około 1 - 1,5 godziny.
Do obiadu kroić w grube plastry i podawać z sosem. Na kanapki kroić cienko.