Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pieczeń z pieczarkami i żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna pieczeń i na gorąco - do obiadu i na zimno - do kanapek.

Pieczeń z pieczarkami i żółtym serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń z pieczarkami i żółtym serem

 

  • 50 dkg łopatki wieprzowej,
  • 15 dkg sera zółtego,
  • 25 dkg pieczarek,
  • do smaku kucharek,
  • 1 kajzerka,
  • do smaku pieprz czarny mielony,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z pieczarkami i żółtym serem
Kajzerkę namoczyć, odcisnąć. Mięso umyć, osuszyć. Cebulkę i czosnek obrać, umyć. Mięso wraz z kajzerką, cebulką i czosnkiem zmielić w maszynce do mięsa. Pieczarki obrać, pokroić, podsmażyć na oleju. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Pieczarki i ser dodać do mięsa, przyprawić kucharkiem i pieprzem. Wyrobić jednolitą masę. Przełożyć do foremki tzw. keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę.
Pieczeń z pieczarkami i żółtym serem
Mięso z kajzerką, czosnkiem i cebulką zmielić.
Pieczeń z pieczarkami i żółtym serem
Do mięsa dodać uduszone pieczarki oraz starty ser.
Pieczeń z pieczarkami i żółtym serem
Wyrobioną masę mięsną przełożyć do foremki.