blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Pieczeń z polędwicy wołowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Pieczeń  z polędwicy wołowej

Składniki:

Pieczeń z polędwicy wołowej

 

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • Dodatki:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • łyżka oliwy
  • kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • tymianek
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń z polędwicy wołowej
Polędwicę oczyścić z błon i resztek tłuszczu. Natrzeć rozgniecionymi ząbkami czosnku, skórką cytrynową, tymiankiem i czarnym pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i odstawić pod przykryciem do lodówki najlepiej na 24 godziny. Na patelni rozgrzać masło, włożyć polędwicę i zarumienić ze wszystkich stron. Posolić, przełożyć do wysmarowanej oliwą brytfanki. Wierzch posmarować musztardą miodową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st., podlać winem i piec 20-30 minut W trakcie pieczenia często polewać wytworzonym sosem. Przed podaniem pokroić na plastry.