Pieczeń wołową przyrządza się z mięsa wołowego bez kości, na przykład z łopatki, udźca, części krzyżowej lub zrazowej. Doskonale sprawdzą się także szlachetne rodzaje mięsa, takie jak polędwica i rostbef. Pieczeń wołową podaje się na ciepło lub na zimno. Potrawa może występować zarówno w roli eleganckiego obiadu, jak i szybkiej przekąski.

Marynata do pieczeni wołowej

Wołowina to wymagający rodzaj mięsa – przed podaniem należy ją starannie przygotować. Warto zająć się tym już na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin przed pieczeniem. Bardzo ważne jest, aby mięso na pieczeń odpowiednio skruszało i nie było sztywne. W tym celu należy zanurzyć wołowinę w zalewie z przyprawami na około 6-12 godzin. Niektóre przepisy mówią o marynowaniu przez kilka dni. Przed obróbką cieplną mięsa nie wolno solić, ponieważ może się zrobić twarde. Klasyczna marynata do pieczeni wołowej to olej, ocet balsamiczny, liść laurowy, ziele angielskie, papryka i pieprz. Równie smaczne są marynaty o bardziej wyrazistym smaku, na przykład czosnkowa, ziołowa i musztardowa. Warto wypróbować także wołowinę pieczoną w winie lub piwie.

Jak upiec wołowinę?

Pieczeń wołową można przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej spotykanym wariantem jest pieczeń wołowa z piekarnika, podgrzewana w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Znane są także sposoby pieczenia wołowiny w rękawie, dzięki czemu jest bardziej soczysta. Amatorom miękkiego i kruchego mięsa na pewno przypadnie do gustu pieczeń wołowa duszona dodatkowo we własnym sosie.

Najlepsze przepisy na pieczeń wołową

Pieczoną wołowinę podaje się najczęściej z sosami: pieczeniowym, musztardowym, grzybowym, pieczarkowym, śliwkowym lub z zielonego pieprzu. Dużą popularnością cieszy się także przepis na pieczeń wołową na dziko, czyli z dodatkiem cebuli, pietruszki, selera i suszonych grzybów. Wołowina doskonale smakuje także w wersji na słodko – na przykład z sosem miodowym lub z morelami i śliwkami.
Rostbef

Rostbef

Rostbef to upieczony stek wołowy o delikatnym, soczystym mięsie. Jest idealnym daniem obiadowym, który można podać z ziemniakami lub frytkami i surówką. Rostbefy nadają się również na kanapkę, do tostów oraz sałatek. Stek wołowy można także ugotować, usmażyć lub ugrillować, przygotowując wcześniej marynatę musztardową. Warto ją wzbogacić dodatkiem czerwonego wina oraz rozmarynu, które wzbogacą smak potrawy.

Wołowina duszona

Wołowina duszona

Duszona wołowina jest najlepsza, gdy przyrządza się ją z ciemniejszych kawałków mięsa wołowego, szczególnie łopatki lub polędwicy. Do przygotowania przydaje się również cebula, ciemne piwo lub miód. Danie warto doprawić liściem laurowym i kminkiem. Duszona wołowina jest wyrazista w smaku, chuda i delikatna. Podana z sosem pieczarkowym świetnie nadaje się jako porcja do obiadu lub kolacji. Potrawa dobrze komponuje się też z duszoną papryką i cebulą.

Pieczona wołowina

Pieczona wołowina

Pieczona wołowina jest najlepsza, gdy przyrządza się ją z ciemniejszych kawałków mięsa wołowego, szczególnie łopatki lub polędwicy. Do przygotowania dania potrzeba również cebuli, ciemnego piwa, melasy lub miodu. Porcja mięsa wołowego pieczona przez kilka godzin jest wyrazista w smaku, kolorystyczna, chuda i aromatyczna. Podana z sosem, krojona w grube plastry, świetnie nadaje się jako porcja do obiadu lub kolacji. Można ją też kroić w cienkie plasterki – po wystygnięciu pasuje do każdego rodzaju pieczywa.

Cielęcina duszona

Cielęcina duszona

Cielęcina duszona to idealne danie dla osób dbających o linię. Mięso jest chude, delikatne i można je przyrządzić w sosie własnym z warzywami. Pokrojenie go na małe paseczki, znacznie skróci czas przygotowania. Cielęcinę dusi się na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Najpierw podsmaża się ją na odrobinie oleju lub bez tłuszczu (np. na teflonowej patelni), następnie podlewa bulionem i dusi pod przykryciem przez około 20 min. Cielęcina smakuje wybornie w sosie śmietanowym. To danie za którym przepadają dzieci.

Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca duszona w ziołach to idealne danie na wystawny obiad. Cielęcina jest jednym z najwyżej cenionych mięs ‒ ma delikatny smak, zawiera minimalną ilość tłuszczu, a przy tym dostarcza dużo białka i witaminy B2. Nie trzeba jej długo piec ‒ kilogramowa pieczeń cielęca staje się krucha po godzinie w piekarniku nagrzanym do 200°C. Aby była soczysta, warto polewać ją od czasu do czasu sosem z białego wina i oliwy z oliwek. Najlepiej smakuje z estragonem, lubczykiem, cząbrem i bazylią.

Polecane przepisy do kategorii Pieczeń wołowa

Znaleźliśmy 15 przepisów w kategorii Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa

misia53 misia53
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa

magi18 magi18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: