Sposób przygotowania:
Pieczeń z sarny
Marchew oczyścić i umyć, pokroić w plasterki, cebule również pokrajać w plastry. Mięso oczyścić, pooddzielać żyły, po czym umieścić w misce i obłożyć marchwią i cebulą. Wino zmieszać z octem, dodać imbir, zmielone ziele angielskie, osolić, zagotować, następnie ostudzić. Tak przygotowaną schłodzoną polewą zalać mięso i przykryć, wstawiając do lodówki na 3 dni. Codziennie mięso przewracać. Po wyjęciu z zalewy osuszyć, doprawić solą i pieprzem, po czym umieścić na ruszcie piekarnika i piec polewając rozgrzanym smalcem. Pieczeń zarumienić z każdej strony i przełożyć do garnka, polać zalewą z marynaty z dodatkiem cebuli, marchwi i pozostałego smalcu. Skrapiając wodą, dusić do uzyskania miękkości. Wówczas mięso wyjąć z garnka a sos przetrzeć przez sito. Mąkę zmieszać ze śmietaną i dodać do sosu. Zagotować. Mięso pokroić w porcje i włożyć do sosu, po czym zagrzać. Podawać z buraczkami lub fasolką szparagową.