beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Pieczeń z  sarny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Pieczeń z  sarny

Składniki:

Pieczeń z  sarny

 

  • 1  kg mięsa z  udźca sarny,
  • pół szklanki octu,
  • szklanka białego wina wytrawnego,
  • 2  marchewki,
  • 2  cebule,
  • ziele angielskie,
  • imbir,
  • smalec,
  • 2  łyżki mąki,
  • szklanka śmietany,
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Pieczeń z  sarny
Marchew oczyścić i  umyć, pokroić w  plasterki, cebule również pokrajać w  plastry. Mięso oczyścić, pooddzielać żyły, po czym umieścić w  misce i  obłożyć marchwią i  cebulą. Wino zmieszać z  octem, dodać imbir, zmielone ziele angielskie, osolić, zagotować, następnie ostudzić. Tak przygotowaną schłodzoną polewą zalać mięso i  przykryć, wstawiając do lodówki na 3  dni. Codziennie mięso przewracać. Po wyjęciu z  zalewy osuszyć, doprawić solą i  pieprzem, po czym umieścić na ruszcie piekarnika i  piec polewając rozgrzanym smalcem. Pieczeń zarumienić z  każdej strony i  przełożyć do garnka, polać zalewą z  marynaty z  dodatkiem cebuli, marchwi i  pozostałego smalcu. Skrapiając wodą, dusić do uzyskania miękkości. Wówczas mięso wyjąć z  garnka a  sos przetrzeć przez sito. Mąkę zmieszać ze śmietaną i  dodać do sosu. Zagotować. Mięso pokroić w  porcje i  włożyć do sosu, po czym zagrzać. Podawać z  buraczkami lub fasolką szparagową.

Tagi:

mięso