Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczeń z serem i śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pieczeń z mięsa mielonego z serem i słodkimi śliwkami.

Pieczeń z serem i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z serem i śliwkami

 

  • 60 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • pieprz do smaku
  • ok. 1 szklanka śliwek z kompotu
  • 50-60 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Pieczeń z serem i śliwkami
Do mięsa (użyłam zmielonej szynki), dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, przyprawę w płynie, pieprz i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać. Foremkę keksówkę posmarować olejem i posypać bułką tartą. Do foremki wyłożyć 2/3 mięsnej masy, docisnąć do dna i boków foremki. Połowę odsączonych z kompotu śliwek rozłożyć we wgłębieniu w mięsie. Na śliwkach położyć kawałki sera. Na ser rozłożyć resztę śliwek. Na wierzchu rozłożyć resztę mięsnej masy, docisnąć brzegi. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Gotową pieczeń podzielić na porcje.
Pieczeń z serem i śliwkami
Mięso mielone z dodatkiem jajka cebuli bułki tartej i przypraw.
Pieczeń z serem i śliwkami
Mięsna masa wyłożona do foremi i dociśnięta do jej dna i boków.
Pieczeń z serem i śliwkami
Śliwki z kompotu rozłożone we wgłębieniu w mięsie.
Pieczeń z serem i śliwkami
Kawałki żółtego sera rozłożone na śliwkach.