Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pieczeń z szynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczeń wieprzowa szpikowana orzechami

Pieczeń z szynki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczeń z szynki

 

  • 1,6 kg surowej szynki ze skórą
  • 1 op. soli peklowej
  • 2 liscie laurowe
  • 1 kulka ziela angielskiego
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 600 ml wody przegotowanej ciepłej
  • 1 op.małe nerkowców
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich
  • 50 ml brandy lub czystej wódki
  • 3/4 szklanki wody
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń z szynki
Szynkę umyć, włożyć do ostudzonej solanki (sól peklowa +woda+przyprawy) i przechowujemy 24 godziny w chłodnym miejscu.Po jednym dniu odwracamy szynkę na druga stronę.Po tym czasie wyjmujemy szynkę z zalewy i osuszamy.Skórę nacinamy w kratkę ,szpikujemy orzechami nerkowca lekko posypujemy szynkę pieprzem i część bez skóry obtaczamy w posiekanych włoskich orzechach. Mięso wkładamy do rękawa polewamy brandy .podlewamy wodą ,zamykamy rękaw i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego 170 stopni i pieczemy ok 100 minut.W połowie pieczenia przewracamy mięso na druga stronę.Podajemy pieczeń z zagęszczonym sosem z pieczenia(nadmiar tłuszczu zebrać).
Pieczeń z szynki