Sposób przygotowania:
Pieczeń z warzywami
Przygotuj farsz: włoszczyznę oczyść, drobno pokrój. Chleb pokrój w kosteczkę. Dodaj przygotowane warzywa, wymieszaj z musztardą i jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Mięso opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Skórę ponacinaj w kratkę, w mięsie wytnij głęboką, szeroką kieszeń i napełnij przygotowanym farszem. Otwór zepnij wykałaczkami.
Mięso ułóż na brytfannie wysmarowanej olejem. Piecz 2 h. w temp. 200 st.
W tym czasie obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Razem z pokruszonym listkiem laurowym i ziarenkami gorczycy dodaj do mięsa po godz. pieczenia. Podlej 1 szkl. gorącej wody.
Gotową pieczeń wyjmij z brytfanki, wywar przecedź. Rozprowadź szkl. wody, zagotuj. Śmietanę wymieszaj z mąką i zaciągnij sos. Mieszając podgrzewaj, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku. Pieczeń posyp natką, podawaj z sosem.
Mięso ułóż na brytfannie wysmarowanej olejem. Piecz 2 h. w temp. 200 st.
W tym czasie obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Razem z pokruszonym listkiem laurowym i ziarenkami gorczycy dodaj do mięsa po godz. pieczenia. Podlej 1 szkl. gorącej wody.
Gotową pieczeń wyjmij z brytfanki, wywar przecedź. Rozprowadź szkl. wody, zagotuj. Śmietanę wymieszaj z mąką i zaciągnij sos. Mieszając podgrzewaj, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku. Pieczeń posyp natką, podawaj z sosem.
bernadka27
norbi53
ulcia21