SUPERPRZEPIS

Pieczeń ze szparagami i jajkiem

  • 8
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Pieczeń ze szparagami i jajkiem Więcej zdjęć (5)

Pyszna i efektowna pieczeń ze szparagami i jajkiem, świetnie nadaje się na codzienny obiad, jak i większe uroczystości.

Składniki:

Pieczeń ze szparagami i jajkiem

 

  • 300 g namoczonej w wodzie i dobrze odciśnietej czerstwej bułki lub chleba
  • 650 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200 g zielonych szparagów
  • 1 łyżka wegety
  • 1 łyżeczka soli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka czerwonej, suszonej papryki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka majeranku
  • garść mrożonego groszku

Sposób przygotowania:

Pieczeń ze szparagami i jajkiem
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Szparagi umyć, oszuszyć. Odciąć grube, twarde końcówki. 3 jajka ugotować na miękko. Do mięsa dodać 1 surowe jajko, chleb, przyprawy (wegeta, lubczyk, papryka, sól, pieprz, majeranek). Dobrze wszystko wymieszać by powstałą jednolita masa.



Dno keksówki wyłożyć częścią masy mięsnej, na mięsie położyć 3-4 szparagi, przykryć kolejną częścią mięsa. Na środku ułożyć 3 jajka a po bokach po 2 szparagi. Potem znowu nałożyć masę mięsną. Wierzch ozdobić szparagami i mrożonym groszkiem. Całość posmarować delikatnie olejem lub oliwą.



Keksówkę przykryć folią do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1-1.5 godziny w 180 C. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię by całość się lepiej zrumieniła. Podawać na ciepło lub zimno. SMACZNEGO:)
Pieczeń ze szparagami i jajkiem
Dno keksówki wykładamy masą mięsną i układamy szparagi
Pieczeń ze szparagami i jajkiem
Na drugiej warstwie masy układamy jajka i szparagi
Pieczeń ze szparagami i jajkiem
Na wierzchu ukłądamy szparagi i groszek mrozony
Pieczeń ze szparagami i jajkiem
Tak wyglada gotowa upieczona pieczeń pyszna