Sposób przygotowania:
Pieczeń ze szparagami i jajkiem
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Szparagi umyć, oszuszyć. Odciąć grube, twarde końcówki. 3 jajka ugotować na miękko. Do mięsa dodać 1 surowe jajko, chleb, przyprawy (wegeta, lubczyk, papryka, sól, pieprz, majeranek). Dobrze wszystko wymieszać by powstałą jednolita masa.
Dno keksówki wyłożyć częścią masy mięsnej, na mięsie położyć 3-4 szparagi, przykryć kolejną częścią mięsa. Na środku ułożyć 3 jajka a po bokach po 2 szparagi. Potem znowu nałożyć masę mięsną. Wierzch ozdobić szparagami i mrożonym groszkiem. Całość posmarować delikatnie olejem lub oliwą.
Keksówkę przykryć folią do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1-1.5 godziny w 180 C. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię by całość się lepiej zrumieniła. Podawać na ciepło lub zimno. SMACZNEGO:)
Dno keksówki wyłożyć częścią masy mięsnej, na mięsie położyć 3-4 szparagi, przykryć kolejną częścią mięsa. Na środku ułożyć 3 jajka a po bokach po 2 szparagi. Potem znowu nałożyć masę mięsną. Wierzch ozdobić szparagami i mrożonym groszkiem. Całość posmarować delikatnie olejem lub oliwą.
Keksówkę przykryć folią do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 1-1.5 godziny w 180 C. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię by całość się lepiej zrumieniła. Podawać na ciepło lub zimno. SMACZNEGO:)
2milutka
Netka
Było pyszne, dziękuję :)
Zapomniałam napisać w przepisie,że mleko dodajemy do masy mięsnej by była luźniejsza i lepiej się formowała w keksówce, nie trzeba dolewać całej ilości mleka.
mysza75
edytaha
Cukiereczek13
zbysiowa
dża
Netka
Myszko, częstuj się wirtualnie:)
Edytko, dobrze wyglada i dobrze smakuje:)
Kasiu. szparagi podczas pieczenia puściły sok, w sumie smak był bardzo fajny, taka mielonka ze szparagami i jajami :D
Magda i dża (bo nie znam imienia:))- dziękuję :)