Sposób przygotowania:
Pieczona gęś z kasztanami (lub jabłkami)
Wątróbkę i cebulę należy drobno pokroić i podsmażyć krótko z 5 jabłkami (2 zostawić na później) na patelni. Jeśli mamy to kasztany obrać, pokroić na kawałki i przełożyć na patelnię do wątróbki i cebuli. Dodać alkohol, cynamon, pieprz do smaku i podsmażyć chwilę.
Gęś dokładnie umyć, oczyścić, posypać solą i przyprawą do kurczaka. Przygotowany farsz włożyć do środka gęsi, zaszyć gęś i pozostawić w lodówce na dzień i noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180°C i piec gęś przez około 4 godziny w gęsiarce lub brytfance. W trakcie pieczenia polewać gęś od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem, ewentualnie wodą.
Na 20 min przed końcem dołożyć do gęsi pozostałe ćwiartki 2 jabłek. Gotową upieczoną gęś podzielić na porcję. Podałam z kluseczkami gnocci polanymi sosem wytopionym z pieczenia i kawałkami upieczonych jabłek.
Gęś dokładnie umyć, oczyścić, posypać solą i przyprawą do kurczaka. Przygotowany farsz włożyć do środka gęsi, zaszyć gęś i pozostawić w lodówce na dzień i noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180°C i piec gęś przez około 4 godziny w gęsiarce lub brytfance. W trakcie pieczenia polewać gęś od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem, ewentualnie wodą.
Na 20 min przed końcem dołożyć do gęsi pozostałe ćwiartki 2 jabłek. Gotową upieczoną gęś podzielić na porcję. Podałam z kluseczkami gnocci polanymi sosem wytopionym z pieczenia i kawałkami upieczonych jabłek.