iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Pieczona kaczka

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mięso z kaczki jest bardzo zdrowe i smaczne. Dlatego często gotuję to mięso na nasze domowe obiady. Jest bardzo aromatyczna.

Pieczona kaczka

Składniki:

Pieczona kaczka

 

  • 1 średnia kaczka,
  • 15 śliwek z zalewy octowej,
  • 2 łyżki majeranku,
  • mały pęczek posiekanego kopru,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • łyżka miodu,
  • 2 szklanki wywaru warzywnego,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna pieprzu.

Sposób przygotowania:

Pieczona kaczka
Kaczkę dzielimy na części, myjemy i osuszamy, następnie oprószamy solą, pieprzem i przesmażamy na oleju. Do brytfanny wlewamy bulion, rozgrzewamy go, wrzucamy listki, pieprz kaczkę, koper, pietruszkę, cebulę w ćwiartkach, dusimy 30 minut, następnie wkładamy śliwki w połówkach, podlewamy wodą i dusimy kolejną godzinę. Podczas pieczenia sprawdzamy kaczkę widelcem, może być gotowa wcześniej.

Tagi:

śliwki kaczka