kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Pieczona karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną pieczoną karkówkę. Taką karkówkę możemy podać do obiadu lub na zimno na kanapki. Polecam.

Pieczona karkówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona karkówka

 

  • 1,3 kg karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki soli himalajskiej różowej
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej mielonej
  • rękaw do pieczenia
  • blaszka

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka
Karkówkę dokładnie myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Do miseczki wkładamy składniki na marynatę i mieszamy.

Karkówkę przekładamy do miski i nacieramy marynatą, odstawiamy w chłodne miejsce na 3 - 4 godziny. Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy karkówkę z piekarnika i rozcinany worek. Przelewamy do miseczki wytopiony płyn i wstawiamy mięso z powrotem do piekarnika.

Dopiekamy przez 30 minut.
Pieczona karkówka
Karkówkę myjemy i odsączamy z wody na cedzaku.
Pieczona karkówka
Składniki na marynatę wkładamy do miseczki i mieszamy.
Pieczona karkówka
Karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce
Pieczona karkówka
Mięso kładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy.