Sposób przygotowania:
Pieczona karkówka obłożona jarzynami
Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą. Boczek, marchew, cebulę i ziemniaki pokroić w plastry. Liście kapusty sparzyć.
Natłuścić naczynie żaroodporne lub brytfannę. Wyłożyć dno plastrami boczku, na to układamy sparzone liście kapusty, na kapustę kładziemy karkówkę. Obkładamy ją plastrami warzyw, posypujemy pieprzem, cynamonem (można dodać jałowiec) i pokrojone w ćwiartki jabłko. Wstawić na 80 minut – temp. 200 st.C do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem. Od czasu do czasu podlewać winem. Sprawdzać szpikulcem stopień miękkości. Karkówkę można podawać pokrojoną w plastry na ciepło lub zimno. Smacznego.
Natłuścić naczynie żaroodporne lub brytfannę. Wyłożyć dno plastrami boczku, na to układamy sparzone liście kapusty, na kapustę kładziemy karkówkę. Obkładamy ją plastrami warzyw, posypujemy pieprzem, cynamonem (można dodać jałowiec) i pokrojone w ćwiartki jabłko. Wstawić na 80 minut – temp. 200 st.C do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem. Od czasu do czasu podlewać winem. Sprawdzać szpikulcem stopień miękkości. Karkówkę można podawać pokrojoną w plastry na ciepło lub zimno. Smacznego.