pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Pieczona łopatka wieprzowa z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu mięsko.

Pieczona łopatka wieprzowa z jabłkiem

Składniki:

Pieczona łopatka wieprzowa z jabłkiem

 

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka wieprzowa z jabłkiem
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy przyprawę do mięsa, majeranek, pieprz ziołowy i liście laurowe. Cebulę kroimy w piórka. Jabłko obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Dolewamy olej, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C. Po ok. 10 minutach zwiększamy temperaturę do 220*C. Pieczemy 1,5 godziny.