kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 780]

Pieczona makrela z sałatką ryżową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną rybkę. Pieczona makrela z sałatką ryżową to smaczny pomysł na bezmięsny obiad. Polecam.

Pieczona makrela z sałatką ryżową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona makrela z sałatką ryżową

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczona makrela z sałatką ryżową
Makrelę myjemy i odsączamy z wody, a następnie osuszamy. Cytrynę wyparzamy i odkrajamy kilka plasterków z reszty wyciskamy sok. Makrelę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, posypujemy makrelę oraz układamy cytrynę i gałązki oregano. Folią aluminiową przykrywamy blaszkę. 

Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie rozcinamy folię i jeszcze dopiekamy przez 5 minut. 

Na sałatkę ryżową : gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, przekładamy na cedzak i studzimy. W międzyczasie myjemy paprykę i ogórka, kroimy warzywa w kostkę. Ryż przekładamy z woreczka do miski i dodajemy pokrojone warzywa i sól, mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z sałatką ryżową.
Pieczona makrela z sałatką ryżową
Rybę posypujemy pieprzem i solą i wkładamy do blaszki.
Pieczona makrela z sałatką ryżową
Makrelę posypujemy pokrojonym czosnkiem.
Pieczona makrela z sałatką ryżową
Na makrelę kładziemy oregano i plasterki cytryny.
Pieczona makrela z sałatką ryżową
Wszystkie skladniki na sałatkę wkładamy do miski i mieszamy.

Tagi:

danie ryba