Sposób przygotowania:
Pieczona makrela z sałatką ryżową
Makrelę myjemy i odsączamy z wody, a następnie osuszamy. Cytrynę wyparzamy i odkrajamy kilka plasterków z reszty wyciskamy sok. Makrelę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, posypujemy makrelę oraz układamy cytrynę i gałązki oregano. Folią aluminiową przykrywamy blaszkę.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie rozcinamy folię i jeszcze dopiekamy przez 5 minut.
Na sałatkę ryżową : gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, przekładamy na cedzak i studzimy. W międzyczasie myjemy paprykę i ogórka, kroimy warzywa w kostkę. Ryż przekładamy z woreczka do miski i dodajemy pokrojone warzywa i sól, mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z sałatką ryżową.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie rozcinamy folię i jeszcze dopiekamy przez 5 minut.
Na sałatkę ryżową : gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, przekładamy na cedzak i studzimy. W międzyczasie myjemy paprykę i ogórka, kroimy warzywa w kostkę. Ryż przekładamy z woreczka do miski i dodajemy pokrojone warzywa i sól, mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z sałatką ryżową.