Sposób przygotowania:
Pieczona pierś kaczki w sosie Hoisin
Piersi z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać delikatnie skórę. natrzeć solą i pieprzem i smażyć skórą do dołu na rozgrzanej patelni przez 10 min., by tłuszcz się wytopił. Miód wymieszać w sosie ostrygowym i przyprawą "Pięć smaków", dodać połowę imbiru i część oleju kokosowego,
Powstałą marynatą natrzeć piersi z kaczki i odstawić je na pół godziny. następnie ułóż je skórą do góry w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywką i wstawić na 45 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. fasolkę szparagową ugotować w wodzie osolonej z dodatkiem cukru, a potem odsączyć i obsmażyć wraz z kapustą i kiełkami na pozostałym oleju kokosowym z imbirem i sosem ostrygowym.
Doprawić solą i pieprzem. warzywa wyłożyć na środek talerza, a na nich ułożyć piersi kaczki. Całość polać podgrzanym sosem Hoisin i serwować z ryżem basmati lub makaronem sojowym.
Powstałą marynatą natrzeć piersi z kaczki i odstawić je na pół godziny. następnie ułóż je skórą do góry w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywką i wstawić na 45 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. fasolkę szparagową ugotować w wodzie osolonej z dodatkiem cukru, a potem odsączyć i obsmażyć wraz z kapustą i kiełkami na pozostałym oleju kokosowym z imbirem i sosem ostrygowym.
Doprawić solą i pieprzem. warzywa wyłożyć na środek talerza, a na nich ułożyć piersi kaczki. Całość polać podgrzanym sosem Hoisin i serwować z ryżem basmati lub makaronem sojowym.
BozenaMatuszczyk