Sposób przygotowania:
Kaczka z jabłkiem pieczonym
Czosnek obrać i pokroić w plasterki.Filety umyc,osuszyć, naciąć i oprószyć przyprawą do drobiu.Nasmarować oliwą i wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.Po tym czasie mięo obtoczyć w mące .Na patelni rozgrzac masło i smażyc filety z obu stron na rumiano.Przełożyć do osobnego naczynia,dodać liść,ziele,plasterki,podlać bulionem i dusić około pół godziny.Jabłka umyć, przeciąć na pół ,wydrążyć gniazda nasienne i włożyć w nie żurawine.Włożyc do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok pół godziny.Mieso z kaczki wyjąc z bulionu, zaprawić smietana.Na talerze przełożyc kaczkę, polać powstałym sosem a obok ułożyc po pieczonym jabłku