oszude

oszude

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Moja pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykwintne danie z piersi kaczki

Moja pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Moja pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Moja pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem
Piersi z kaczki umyć pod bierzącą wodą i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Ponadcinać z obu stron mięso i skóre. Doprawić mocno przyprawą do drobiu i obtoczyć w mące pszennej. Rozgrzać małą ilość oleju na patelni i zrumienić z każdej strony filety. Gdy sie zrumienią odlać tłuszcz z patelni i wlać bulion drobiowy. Dodać ziele, liść i pokrojony czosnek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. W tym czaie przygotować sobie dodatek do piersi jakim jest jabłko z żurawiną. Jabłko przekroić na pól i wydrążyć środek. Do środka nałozyć żurawinę i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Gdy sos zacznie nam gęstnięć na patelni wyłączyć ją i wyłożyć pierś na talerz, obok położyć zapieczone jabłko z żurawiną. Wspaniałym dodatkiem są opiekane ziemniaczki.
Moja pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem
Piersi z kaczki podlane bulionem z czosnkiem i przyprawami
Moja pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem
Smażą się w małej ilości tłuszczu obtoczone w mące pszennej
Moja pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem
Umyta i osuszona mocno doprawiona przygotowana do obtoczenia w mące