Sposób przygotowania:
Moja pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem
Piersi z kaczki umyć pod bierzącą wodą i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Ponadcinać z obu stron mięso i skóre. Doprawić mocno przyprawą do drobiu i obtoczyć w mące pszennej. Rozgrzać małą ilość oleju na patelni i zrumienić z każdej strony filety. Gdy sie zrumienią odlać tłuszcz z patelni i wlać bulion drobiowy. Dodać ziele, liść i pokrojony czosnek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. W tym czaie przygotować sobie dodatek do piersi jakim jest jabłko z żurawiną. Jabłko przekroić na pól i wydrążyć środek. Do środka nałozyć żurawinę i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut. Gdy sos zacznie nam gęstnięć na patelni wyłączyć ją i wyłożyć pierś na talerz, obok położyć zapieczone jabłko z żurawiną. Wspaniałym dodatkiem są opiekane ziemniaczki.