dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Piersi z kaczki pieczone na boczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepszy sposób na pieczone piersi z kaczki. Miękkie i soczyste dzięki pieczeniu na boczku z którego wytapia się tłuszcz i mięso się nie wysusza. Boczek wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej podawać z pieczonymi jabłkami :)

Piersi z kaczki pieczone na boczku

Składniki:

Piersi z kaczki pieczone na boczku

mięso

  • 400 g surowego boczku w plastrach (najlepiej tłustego)
  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • sól
  • biały pieprz
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Piersi z kaczki pieczone na boczku

boczek

Piersi z kaczki pieczone na boczku
Plastry surowego boczku ułożone na dnie naczynia żaroodpornego

Plastry surowego boczku poprószyć solą i pieprzem, ułożyć na dno naczynia żaroodpornego.

piersi kaczki

Piersi z kaczki pieczone na boczku
Piersi kaczki oprószone suszoną natką pietruszki i czosnku niedźwiedziego

Piersi kaczki posypać ze wszystkich stron solą i majerankiem, ułożyć na plastrach boczku skórą do góry. naczynie żaroodporne przykryć pokrywą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec ok. 1 godziny.

Po tym czasie zdjąć pokrywę, piec jeszcze ok. 10 min. do zrumienienia skórki.